inzweden.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Te koop; succesvol hotel in Zweden
   
  Rode rakkers.
  Het is weer de tijd van de rode rakkers in Zweden. Een jaarlijks traditie die nog heel erg leeft. Je ziet de Zweden al onrustig worden in juli en vanaf begin augustus krijgen we regelmatig de vraag of "ze" al op het menu staan. Nee, nu niet en vorig jaar ook al niet. Dat doe je maar thuis. Kom nou. Met het kerstbuffet willen we nog een uitzondering maken maar voor de rest bakken we liever een visje. De heren dan, Chris met name, die is van de vis.
   
   
  Photobucket
  8 Augustus begint het weer, de kreeftfeestentijd. Een beetje Zweed propt zich vanaf die datum vol met kreeft. Echter heeft de bevolkingsaanwas en de groeiende honger naar kreeft geen gelijke tred gehouden met de kreeftjes zelf in de Zweedse wateren en valt het tegenwoordig niet mee om ze nog te vangen.
  Hier in de regio hebben ze dat eigenlijk best aardig opgelost. Tot een paar jaar geleden had je een visvergunning nodig om op kreeften te vissen. Nu niet meer. Want, en hier volgt de leuke Zweedse benadering van het tekort en bescherming van een soort, want als je iets bijna niet meer kunt vangen hoef je er ook geen vergunning voor te hebben.
  Natuurlijk zijn er nog vele geheime kreefteplekjes over waar volop netten uitgezet worden maar dat blijft niet voldoende om aan de kreeftzucht van ruim 9 miljoen Zweden te voldoen. Dus zien we in de schappen van de supermarkten vele, vele verpakkingen liggen met fel rood gekleurde kreeften als covermodel erop....uit Turkije. Trots aangekondigd want Turkije komt als kreeftenleverancier dit jaar als beste uit de test. Het doel heiligt de middelen. En het doel is duidelijk. Een beetje kreeftenfeest doe je in gezelschap aan een lange tafel, liefst met papieren tafelkleed. Mooiste natuurlijk als deze voorzien is van kreeftenmotief en bijpassende servetjes. De rest van het servies is wegwerpspul met kartonnenbordjes, plastic glazen en bestek. Of echt servies, maar dan is het gezelschap ietsies serieuzer of formeler.
  Kranten staan vol met kreeftetesten, schnappsliedjes en tips voor de gastvrouwen: hoe maak je de beste kreeftendish waar heel de buurt nog een jaar over napraat.
  Één van de elementen van het feest is de locatie. Kleine gezelschappen pogen zich nog binnenshuis te verrmaken.
  Zo'n plastic tent of schuur leent zich uitstekend als eetlocatie voor de groepen en deze zijn gedecoreerd met lampionnen en wimpelguirlandes. Allemaal met kreeften als thema want daar ligt de winkel natuurlijk vol mee: opleukmateriaal voor je kreeftenfeest! Slingers, kaarsenhouders, waxinelichtjes dingen, schalen met kreeften, tafelkleden, servetten, servetringen, boekjes, ballonnen, posters, geinige versierde rietjes etc etc etc.
  De bedoeling is dat iedereen een feesthoedje opzet. Zo'n kartonnen toetertje wat wij nog uit onse jeugd kennen van verjaarspartijtjes, nu met kreeften erop. Om het echt goed te doen krijg je ook een slabber om....mét kreeftversiering en een ongelofelijke hoeveelheid schnapps te verwerken. tussen het leegpunniken van de kreeftjes door mag je schnappsliedjes zingen met de al snel dronken wordende gasten. Wat wil je. Je eet bijna niets, haalt vooral je vingers urenlang open aan de schaaldiertjes in een poging er een miniscuul stukje kreeftenvlees eruit te wurmen of zuigen en giet het weg met een alcoholrijk drankje. Dat wordt vanzelf gezellig en dat is dan weer "heel traditioneel". Wij zijn zelf in de jaren in Zweden bij anderen kreeften gaan eten, heel gezellig en heel dronken dus we begrijpen het best. Alleen die feestmutsjes en slabbetjes hebben nog niet 'gedaan' dus écht meepraten kunnen we nog niet. Maar we snappen dat de Zweden op deze manier graag om én met elkaar plezier hebben.
   
  Photobucket
   
  Photobucket
   
  Photobucket
   
  Photobucket
   
  Photobucket
   
  Photobucket
   
  Photobucket
   

  Reacties

  Natje op 14-08-2010 10:19
  Ik heb het 3 jaar meegedaan, heel leuk en gezellig. Vooral ook dronken (anderen) en die gaan dan effe zwemmen.. brrr of ze weten niet meer hoe ze thuis zijn gekomen (ruud van mij). Maar de gezelligheid voert de boventoon! (Of was het nu de drank...) Natje xxx 
  Natascha op 15-08-2010 12:18
  Wij zijn Ikea Family lid (ja, als je veel nodig hebt is de korting soms best handig...) en worden ieder jaar weer gebombadeerd met uitnodigingen voor het traditionele kreefteten in het Ikea-restaurant in Regensburg. Ik begreep nooit wat al die hysterie toch was, tot jouw logje. Ik kan mij persoonlijk gezelligere eetlocaties voorstellen dan de Ikea kantine, dus dat evenement laten we aan ons voorbij gaan. 
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl